Compare properties

Compare

No properties found to compare.

blank

Projekt zdravstvenog turizma „Blace“

Opis lokacije i aktivnosti

Lokacija:

Parcela (građevinsko zemljište) nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, općina Slivno

Informacije o županiji:

Površina: 1.172 km2, broj stanovnika: 123.000, broj gradova: 5, broj općina: 17
glavni grad županije je Dubrovnik

Podaci o parceli (građevinskom zemljištu):
Površina parcele: 286 000 m2, namjena turistička zona T2 (zdravstveni turizam) mjesto Blace, općina Slivno

Cestovne veze:
Županijska cesta vodi do parcele, autocesta A1 udaljena je 25 km. Hrvatska planira nastaviti autocestu do Dubrovnika.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Udaljenosti do pojedinih zračnih luka su:
Zračna luka Dubrovnik - Čilipi udaljena je 80 km, 1h 30 min
Zračna luka Split udaljena je 130 km
Zračna luka Mostar (nalazi se u Bosni i Hercegovini) udaljena je 45 km. Važno je napomenuti da će Zračna luka Ploče možda početi s radom. Ona je nekad bila korištena za mali sportski avion. To bi bilo moguće uz dopuštenje nadležnog ministarstva.

Bolnice:
Najbliža bolnica nalazi se u Metkoviću, koji je udaljen samo 17 km. Bolnica pruža sve vrste intervencija i po potrebi osigurava prijevoz pacijenata do bolnica u Splitu ili Dubrovniku.

Konkurencija:
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema objekata namijenjenih zdravstvenom turizmu, stoga nema konkurencije. Sličnu djelatnost obavlja Hotel Biokovka u Makarskoj. Njihovi su kapaciteti u potpunosti rezervirani tijekom cijele godine.

Ako kao parametar uzmemo Biokovku, možemo napisati:
Cijena po osobi od 40,00€ u zimskom periodu do 60,00€ u ljetnom periodu + terapijski tretmani. S obzirom na gore navedeno teško je odrediti ukupni trošak po kupcu jer trošak terapijskog liječenja nije unaprijed poznat. Osim toga koncepcija svojstva i usluge bitno se razlikuju.

Kada govorimo o tome, na koga se pozivamo:
Turistička zona „Uplov“ definirana je kao zona sa 600 kreveta, 30 % su hotelski sadržaji, 70 % urbana vila od 240 m2. Iz tog bi razloga pružanje usluge i cijena trebali biti određeni strukturom klijenata i vrstom medicinskih usluga.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Lokacija:

Udaljenosti do Međugorja (hodočašća), Hutovo blato (Park), Ploče (autocesta, luka)

Tržište:
Prema podacima UNWTO-a 2,5 % svih međunarodnih putovanja povezani su s
medicinskim turizmom. Procijenjeni tržišni rast ovih usluga je 20-25 %
godišnje. Kad je riječ o strukturi zdravstvenog turizma, 41 %
pripada stomatološkim uslugama, 40 % pripada ortopediji i 19 % estetskoj kirurgiji. U 2007. godini Amerikanci su na te usluge potrošili 17 milijardi USD.
Službena medicina povezana je s tradicionalnom tehnikom i metodama liječenja. Sve je veći broj bogatih korisnika iz Rusije i arapskih zemalja gdje cijena nije ograničavajući faktor.

Blace

Riječ je o starijem ruralnom ribarskom selu i maloj luci na krajnjem sjeverozapadnom dijelu obale, u novijem budućem turističkom naselju. Smješteno je u blizini ušća rijeke Neretve i Male Neretve, sa zaštićenim prirodnim područjima. Treba ga regulirati kako bi se spasilo stanovništvo i razvoj turizma.

Navedeni prostor planiran je za turističku zonu i za specifični oblik turizma poznat kao zdravstveni turizam. On je dostupan upravo na ovom mjestu zbog prirodnih resursa ljekovitog blata, što služi kao dodatan poticaj.

Poznato je da je zdravstveni turizam grana turizma koja najbrže raste u svijetu. To pridonosi ne samo demografskim promjenama, već i općim promjenama društvenih vrijednosti unutar kojih se zdravom načinu života pridaje sve veća važnost.

Hrvatska je dio jedne od najrazvijenijih regija zdravstvenog turizma u Europi. Hrvatska danas od zdravstvenog turizma zarađuje oko 300 milijuna eura, a potencijala ima i za više od milijardu eura godišnjeg prometa. Razlozi su troškovi zdravstvene zaštite i medicinskih usluga, koji su mnogo niži nego u razvijenim zemljama, a usluga i kvaliteta su jednaki. Industrija medicinskog turizma vrijedna je 60 milijardi dolara godišnje na svjetskoj razini. Ta vrijednost iz godine u godinu kontinuirano raste. Procjenjuje se da je potencijalni rast ovog sektora približno 20% godišnje, prvenstveno zbog starenja stanovništva u razvijenim zemljama.

Prednosti:

Blato:

Ekolozi su otkrili da je moguće razviti medicinski turizam jer se blato i mulj koji se godinama primjenjuju na rijeci Neretvi mogu koristiti za liječenje različitih bolesti.

Klimatski uvjeti:

Mediteranska klima prosječna zimska temperatura 10 °C, prosječna ljetna temperatura 25 °C

Zdravstveni čimbenici:
Kvaliteta zraka i sunčeve svjetlosti, morska voda i alge, vegetacija, pijesak i svježa voda

Infrastruktura:

The sewage system is under construction so that the connection can be provided, water secured connection because the main water goes along the parcel, electrical connection is enabled even though substation to be built that will provide the capacity needed (it is possible to obtain the consent  of Electricity department)

You don't have permission to register